Latest Story

Selamat Datang Ibu-Ibu Yang Penyayang :)

Assalamualaikum dan salam perkenalan buat semua para ibu yang sudi melayari blog saya ini. Blog ini saya dedikasikan khas buat ibu-ibu yang menyokong, mempromosi dan mempertahan  penyusuan susu ibu. Pertamanya, tahniah saya ucapkan pada anda semua kerana memilih untuk memberikan anak anda susu badan yang terbaik dan semulajadi iaitu susu ibu! Anda semua adalah juara!

Tiada claims, guarantee, warranty atau assurance yang dijanjikan. Kisah yang disertakan bukan bermaksud untuk digunakan untuk dianose atau rawatan penyakit, kecederaan atau dalam apa jua sekali pun menggantikan diagnosis dan rawatan perubatan. Penulis dan pengedar berkaitan tidak bertanggungjawab untuk sebarang misinterpretasi atau salah guna maklumat dalam blog/ laman web ini.

sign blog Saya Adalah Wakil Pengedar Sah Shaklee. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia. Anda boleh mendapatkan konsultasi secara percuma dan berterusan apabila membuat pembelian dari saya

KHADIJAH ISHAK
 Shaklee Independent Distributor  ( ID No :924725) 
 SMS / Watsup : 0197567407   
 COD area :Pasir gudang,Masai,Permas Jaya,Johor Bahru, Tampoi, Kempas 
 

 

Tips Bawa Stok EBM Dari Kampung

Assalammualaikum & Salam Sejahtera Ibu-ibu semua.

Bagi ibu-ibu yang sedang berpantang di kampung dan tengah mencari-cari tips cara nak bawa balik stok EBM ke rumah. Di sini saya sediakan tips & cara handle EBM.

PERKAKASAN/PERALATAN YANG PERLU ADA

  1. Cooler Box atau Polisteren (Tong Ikan)
  2. Surat Khabar
  3. Garam
  4. Ais Secukupnya
  5. Tuala Lembap
  6. Solitape

CARA -CARANYA

  1. Alaskan cooler box / polisteren dengan surat khabar
  2. Buat satu lapisan ais
  3. Letakkan/tabur garam
  4. Susun EBM satu lapis
  5. Letak satu lapis ais
  6. Susun EBM – Ais – EBM – Ais sehingga penuh coller box /polisteren
  7. Letak semula surat khabar
  8. Akhir sekali letak tuala lembap.
  9. Tutup cooler box/polisteren dan solitape keliling penutup.pastikan penutup betul2 ketat.

» Letakkan cooler box/polisteren di bahagian depan/penumpang JANGAN letak di bonet kerana bimbang panas dan akan menyebabkan ais cepat cair.

» Seeloknya lakukan perjalanan pada waktu malam, elakkan dari lakukan perjalanan dalam cuaca panas terik (tengahari)

» Dari kg terus balik ke rumah,elakkan dari menyinggah di tempat-tempat lain.

 

Slide1

Slide3

HEPI BREASTFEEDING MOMIEST..Ingin dapatkan supplement penyusuan Shaklee. Hubungi Saya

sign blog

Saya Adalah Wakil Pengedar Sah Shaklee. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia. Anda boleh mendapatkan konsultasi secara percuma dan berterusan apabila membuat pembelian dari saya

KHADIJAH ISHAK

 Shaklee Independent Distributor  ( ID No :924725) 

 SMS / Watsup : 0197567407   

 COD area :Pasir gudang,Masai,Permas Jaya,Johor Bahru, Tampoi, Kempas 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SET 3M Shaklee

Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Ibu-ibu pada zaman sekarang begitu mementingkan penyususan susu ibu sehingga bayi berusia 2 tahun.  Dan tidak dinafikan lagi semua, ibu-ibu bijak membuat pilihan dengan memilih produk terbaik Set 3M Shaklee.  Maka, oleh kerana permintaan tinggi terhadap set 3M Shaklee yang nyata memberi manfaat menyeluruh ini. Apakah kepentingan vitamin Shaklee dalam penyusuan?

Set Vitamin Ibu Menyusu Shaklee (3M)a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin 

Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak…contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg…Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan  minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.

b) B Complex 

 Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)…so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu. Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantikberseri dan tidak kusam.

 c) Vitamin C

 Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari …dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh…satu lg kesannya kulit makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik. 

d) Alfalfa 

 Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan…secara automatik kesan baik pd bby..susah nak kena kembung.Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan. Pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. The more we take the more we have to drink

e) ESP – Soy Protein Isolate Powder

Antara komposisi utama dalam susuibu ialah protein. Protein adalah makanan sel. Protein berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan. Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protein. Selain itu protein dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.

ESP membantu memekatkan susu, memberi tenaga berkekalan yang tahan selama berjam-jam lamanya. Selain itu ESP membantu ibu memperolehi kesan yang optimum untuk pengambilan vitamin-vitamin lain. Kulit juga menjadi lebih licin, gebu dan anjal.

f) Kalsium@ Ostematrix

Dalam susuibu, antara komposisi mineral yang tinggi ialah kalsium. Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh. Bagi ibu2 yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susuibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu. Jika perkara ini berlarutan dan si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua. Pengambilan Ostematrix juga dapat membantu ibu yang mengalami masalah susu merudum ketika period.

Jom jenguk2 Testimoni set 3M ni.

Berminat untk dapatkan set penyusuan Shaklee.Hubungi Saya.

sign blog

Saya Adalah Wakil Pengedar Sah Shaklee. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia. Anda boleh mendapatkan konsultasi secara percuma dan berterusan apabila membuat pembelian dari saya.

KHADIJAH ISHAK
♥ Shaklee Independent Distributor  ( ID No :924725) ♥
♥ SMS / Watsup : 0197567407 ♥  
♥ COD area :Pasir gudang,Masai,Permas Jaya,Johor Bahru, Tampoi, Kempas ♥
 
 

 

 

Anak Tak Mahu Menyusu Direct Feeding???

Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Terasa sedih bila anak tak nak hisap susu dari breast kita kan? dah sua-suakan baby tetap tak nak hisap.Bila bagi,melalak2 macam kena cubit.

Terdapat beberapa kemungkinan terjadi pada keadaan ini,tetapi kebanyakan ibu-ibu mengaku telahpun memberikan bayi mereka botol susu terlebih dahulu ketika di lahirkan,kerana merasaakn bahawa mereka kekurangkan susu pada awal kelahiran.Ini menyebabkan bayi mengalami Nipple Confusion

Bagaimana cara untuk kita atasinya.

  • Berhentikan pemberian botol susu secara beransur-ansur. Sediakan susu badan dalam botol,bila baby tengah seronok menyusu ,tarik botol dan suakan breast.
  • Pujuk bayi. kita boleh bercakap-cakap ngan bayi.Berikan kata-kata positif,pujian kepada bayi  supaya dia nak df,nyatakan bahawa dia ank yang baik,suka nenen direct,suka gembirakan hati ibu.dll.
  • Beri bayi direct pada waktu dia belum begitu lapar,cthnye jika masa menyusu dalam kul 7 pg, ibu da tawarkan breast dalam kul 6.30-6.45
  • Skin to skin. Ibu bersendirian di dalam bilik,dan lakukan sentuhan kulit ke kulit.ibu tak perlu pakai bra dan bayi hanya pakaikan pampers.
  • Jangan stress,jangan marah-marah,jangan terlalu paksa.Bergembiralah dan terus berusaha dan berdoa.
  • Pastikan ibu-ibu mengepam setiap 2 jam sekali bagi mendapatkan ransangan.

Semoga ibu-ibu berjaya..Usaha ini tak akan terhasil dalam masa sehari.Jadi ibu-ibu perlu bersabar dan kuatkan semangat. Masalah Inverted Nipple,boleh baca di sini.

Dapatkan Set Penyusuan Shaklee untuk kekal cergas & sihat.

 

sign blog

 Saya Adalah Wakil Pengedar Sah Shaklee. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia. Anda boleh mendapatkan konsultasi secara percuma dan berterusan apabila membuat pembelian dari saya.

KHADIJAH BINTI ISHAK
♥ Shaklee Independent Distributor (ID No 924725) ♥
♥ SMS / Watsup 0197567407 ♥
♥ COD Area :Pasir gudang,Masai,Permas Jaya,Johor Bahru, Tampoi, Kempas 
 

BENGKAK SUSU, Punca dan Cara Mengatasinya

Assalammualaikum dan selamat sejahtera..

Bercerita tentang bengkak susu,bagi ibu-ibu yang menyusukan tentu pernah sekurang-kurangnya sekali mengalami masalah ini. Bila di ingat-ingat saya mengalami bengkak susu ketika dalam pantang Atiqah memang teramat sakit tambahan pula ketika itu saya berpantang sendiri. Ketika itu, Atiqah kurang menyusu dan tak  berapa pandai nak latch. Sibuk ketika itu, telefon akak untuk dapatkan pandangan dan petua. Akak saya teramat la risau, sebab di takut saya kena demam t***k.

Itu cerita bengkak susu masa dalam pantang, bila da bekerja pulak, pernah satu hari saya terpaksa outstation ke Kuala Lumpur  sebab terlalu sibuk plus tumpang kereta dengan company lain pulak makanya saya tak mengepam la.Masa tu breast dah keras,n berdenyut-denyut.Baju pun da basah, nasib saya cover dengan sweater. Lepas je sampai kat jb saya terus pump,hasilnya mmg la lumayan tapi kesannya pada keesoknya susu saya jadi drop.Ini sedikit intro pasal bengkak susu yang saya alami.

milk glands

Punca berlaku bengkak susu ni adalah seperti yang disenaraikan di bawah ni;

  1.  Masalah pengurusan penyusuan yang tak teratur especially bila baby ter miss feeding time dia. Kadang-kadang baby tertidur lama atau kita as mother termiss waktu pump session (untuk ibu yang pumping ) . Macam Ija dulu,belum ada pump nak wat marmet pun x pandai.
  2. Sekiranya  dah bekerja, jangan sesekali miss waktu mengepam. Ini pun antara punca popular berlakunya bengkak susu. Jadi, cuba cari masa dan ruang untuk mengepam susu. Punca no.1 dan punca no.2 ni lebih kurang sama je kan? Tapi contoh no.1 tu untuk mommy yang baru melahirkan baby. Contoh no.2 ni untuk mommy yang sudah bekerja. Punca no 2 ni, bukan saja boleh buat bengkak susu tapi boleh juga buat susu drop.
  3. Baby tidak menyusu dengan betul. Biasanya terjadi untuk baby baru lahir. Baby baru nak belajar latch atau pelekapan yang tidak betul. Mulut baby pun kecik sangat masa baru lahir. Nak dibandingkan dengan nipple mommy yang besar. Ini pun boleh jadi punca berlakunya bengkak susu.
  4. Bengkak susu boleh jugak terjadi bila liang susu kita dah tersumbat. Untuk kes yang ini, kita dah pam-pam susu..tapi tetap tak keluar susu. Breast tetap rasa penuh dan sakit. Bahaya bila liang susu dah tersumbat ni.

 

Apa nak buat kalau bengkak susu :

Secara umum, jika dah berlaku bengkak susu kita pasti akan cuba nak kosongkan payudara kita kan? Tapi engorgement akan menyebabkan bayi susah nak melekap (latch on). Bila dah susah nak latch, bagaimana mungkin boleh kita kosongkan payudara?

Maka, kalau dah jadi juga bengkak susu, cubalah tips-tips ini berikut:

1. Buat cold compress dulu kalau breast dah terlalu sakit. Cold compress atau tuam dengan ais adalah sebagai pain killer. Dah kurangkan sakit barulah boleh teruskan dengan step no.2.

2.Warm compress / Tuam Breast . Ambil kain dan basahkan dengan air suam. Warm compress untuk nak lembutkan breast kita yang dah bengkak amat tu. sambil-sambil buat tuam dengan air suam tu, urutla payudara perlahan-lahan.

3. Beri anak menyusu atau pam susu keluar.

4. Kalau dah kronik juga, amik kobis ( satu dua layer kobis tuh ) dan letakkan kat breast kita dalam 5 – 10 minit. Tapi jangan lama-lama. Nanti susu terus kering pula. Insya allah, bengkak akan menyusut and kurang sakit.

Selain daripada itu, keep on feeding baby as often yang boleh untuk mengelakkan bengkak susu terjadi. Jangan cut down fluid intake sebab takut bengkak susu kerana ianya tidak ada kena mengena dengan sebab terjadi nya engorgement / bengkak susu.

Kalau tak diatasi breast engorgement ni, boleh jadi masalah lain, susu akan kurang, mungkin juga akan ada blocked duct, mastitis dan banyak lagi.

Good Luck ya momiest..HEPI BREASTFEEDING.

 

Sebarang persoalan ataupun kemusyikilan boleh tinggalkan komen & soalan dibawah.Saya juga menggalakkan ibu-ibu berkongsi pendapat & pengalaman dalam menjayakan penyusuan susu ibu ini.

 

Berminat untuk mencuba Set Penyusuan Shaklee? boleh hubungi saya:

 

sign blog

 Saya Adalah Wakil Pengedar Sah Shaklee. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia. Anda boleh mendapatkan konsultasi secara percuma dan berterusan apabila membuat pembelian dari saya

KHADIJAH ISHAK
♥ Shaklee Independent Distributor  ( ID No :924725) ♥
♥ SMS / Watsup : 0197567407 ♥  
♥ COD area :Pasir gudang,Masai,Permas Jaya,Johor Bahru, Tampoi, Kempas ♥
 

 

 

 

PERLU KE IBU MENYUSU AMBIL SUPPLEMEN ?

Kenapa ibu menyusu perlu amik supplemen?  Ramai ibu-ibu di luar sana mengatakan bahaswa, mereka tidak perlukan supplemen , hanya perlukan rangsangan dan kosongkan breast dengan kerap untuk banyakkan susu.

Itu memang betul,memang perkara utama/ penting dalam menjayakan penyusuan susu ibu ini adalah “Supply & Demand”.

Secara mudahnya LEBIH BANYAK SUSU DIKELUARKAN/DIPERAH LEBIH BANYAK SUSU YANG DIHASILKAN.

Jadi, kenapa ibu menyusu memerlukan supplemen ? Sekiranya ibu-ibu seorang yang :

  1. asyik letih.
  2. sering stress
  3. asyik moody aje.
  4. nak wat kerja rumah x larat.
  5. sering naik angin
  6. Badan sentiasa rasa lemah.

stress

Oleh yang demikian,bagi memastikan ibu-ibu mempunyai nutrisi &  zat-zat yang mencukupi , pengambilan supplemen penting agar ibu-ibu kekal sihat,bertenaga & gembira.Kerana manfaat vitamin ibu menyusu amat banyak membantu dalam memberi tenaga, kesihatan dan ketenangan pada ibu menyusu.

 

hepi 2

 

SUSU IBU

Ibu merupakan tunjang keluarga. Ibu yang sihat & gembira akan menghasilkan keluarga yang bahagia. Ibu yang sihat adalah ibu yang gembira. Ibu yang sihat  & ceria akan dapat melancarkan & menjayakan proses  penyusuan susu ibu.

Ingin mengetahui, bagaimana Set Menyusu Shaklee dapat membantu ibu-ibu menjayakan misi penyusuan dan mendapat kesihatan yang baik.. Hubungi saya :

Berminat mencuba produk Shaklee? Sila hubungi saya :

KHADIJAH ISHAK

0197567407

 

ASSALAMMUALAIKUM

Hai, Assalammualaikum.Saya Khadijjah Ishak. Saya merupakan ibu kepada 3 orang anak.

Saya ingin berkongsi pengalaman ,kebaikkan , penyelesaian kepada pemasalahan berkaitan susu kepada semua para ibu diluar sana. Saya juga mengalu-alukan pendapat,pandangan & pengalaman ibu-ibu berkaiatan susu ibu ini.

Saya juga berbesar hati jika ada ibu-ibu juga boleh berkongsi tips-tips dan pengalaman ibu-ibu dalam menjayakan penyusuan susu ibu ini.