Anak Tak Mahu Menyusu Direct Feeding???

Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Terasa sedih bila anak tak nak hisap susu dari breast kita kan? dah sua-suakan baby tetap tak nak hisap.Bila bagi,melalak2 macam kena cubit.

Terdapat beberapa kemungkinan terjadi pada keadaan ini,tetapi kebanyakan ibu-ibu mengaku telahpun memberikan bayi mereka botol susu terlebih dahulu ketika di lahirkan,kerana merasaakn bahawa mereka kekurangkan susu pada awal kelahiran.Ini menyebabkan bayi mengalami Nipple Confusion

Bagaimana cara untuk kita atasinya.

  • Berhentikan pemberian botol susu secara beransur-ansur. Sediakan susu badan dalam botol,bila baby tengah seronok menyusu ,tarik botol dan suakan breast.
  • Pujuk bayi. kita boleh bercakap-cakap ngan bayi.Berikan kata-kata positif,pujian kepada bayi  supaya dia nak df,nyatakan bahawa dia ank yang baik,suka nenen direct,suka gembirakan hati ibu.dll.
  • Beri bayi direct pada waktu dia belum begitu lapar,cthnye jika masa menyusu dalam kul 7 pg, ibu da tawarkan breast dalam kul 6.30-6.45
  • Skin to skin. Ibu bersendirian di dalam bilik,dan lakukan sentuhan kulit ke kulit.ibu tak perlu pakai bra dan bayi hanya pakaikan pampers.
  • Jangan stress,jangan marah-marah,jangan terlalu paksa.Bergembiralah dan terus berusaha dan berdoa.
  • Pastikan ibu-ibu mengepam setiap 2 jam sekali bagi mendapatkan ransangan.

Semoga ibu-ibu berjaya..Usaha ini tak akan terhasil dalam masa sehari.Jadi ibu-ibu perlu bersabar dan kuatkan semangat. Masalah Inverted Nipple,boleh baca di sini.

Dapatkan Set Penyusuan Shaklee untuk kekal cergas & sihat.

 

sign blog

 Saya Adalah Wakil Pengedar Sah Shaklee. Saya membuat penghantaran ke seluruh Malaysia. Anda boleh mendapatkan konsultasi secara percuma dan berterusan apabila membuat pembelian dari saya.

KHADIJAH BINTI ISHAK
♥ Shaklee Independent Distributor (ID No 924725) ♥
♥ SMS / Watsup 0197567407 ♥
♥ COD Area :Pasir gudang,Masai,Permas Jaya,Johor Bahru, Tampoi, Kempas 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *